Vergoedingen en tarieven

Vergoedingen

Je behandeling bij Ferdinand Horst Praktijk voor Psychotherapie wordt geheel of voor een deel vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering als je een geldige verwijzing hebt van je huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. De vergoeding valt wel onder het eigen risico. Voor 2021 is dit minimaal 385 euro.

Om voor een vergoeding van je zorgverzekeraar in aanmerking te komen dient er verder sprake te zijn van een vergoede DSM-5 diagnose. Na het intakegesprek is het duidelijk of er sprake is van een vergoede diagnose. Als je niet aan een vergoede DSM-5 diagnose voldoet, kun je ervoor kiezen de behandeling zelf te betalen.

Ferdinand Horst Praktijk voor Psychotherapie werkt zonder contracten met zorgverzekeraars. Aan het einde van je behandeling ontvang je een factuur. Deze declareer je vervolgens zelf bij je zorgverzekeraar. Als er een verschil is in het factuurbedrag en de bijdrage door de zorgverzekeraar dien je het verschil zelf te betalen.

Een deel van de behandelkosten moet je dus mogelijk zelf betalen. Welk percentage je zelf moet betalen, is afhankelijk van je zorgverzekeraar en de soort polis die je hebt. De vergoeding kan variëren tussen de 50 en 100% van het NZA-tarief. Er kunnen grote verschillen bestaan tussen een restitutiepolis en een naturapolis.

Bij een restitutiepolis kan de vergoeding variëren van 90% van het NZA-tarief tot de volledige 100% van het NZA-tarief. Bij een naturapolis kan dit vergoedingspercentage variëren tussen 50-75% van het NZA-tarief.

Het is dus belangrijk dat je vooraf, bij je zorgverzekeraar nagaat welk percentage van mijn declaratie in jouw geval vergoed wordt.

Voor het afsluiten van (toekomstige) zorgverzekeringen is het verstandig een bewuste keuze tussen een natura- en restitutiepolis. Doorgaans is het verschil in premie op maandbasis maar enkele euro’s terwijl het vergoedingspercentages ver uiteen kunnen lopen.

Als je je huidige verzekering wilt wijzigen of opzeggen dan dien je dat voor 1 januari van het nieuwe jaar te hebben gedaan. Bij opzegging van je verzekering dien je vóór 1 februari van datzelfde jaar een nieuwe verzekeraar te hebben gekozen. De meester zorgverzekeringen bieden naast een naturapolis ook een restitutiepolis aan. Vaak is hierdoor volledig overstappen op een andere verzekering niet nodig, maar moet je alleen je polis veranderen.

Tarieven

Tarieven specialistische GGZ:

Binnen de specialistische GGZ wordt aan het eind van de behandeling of in ieder geval na een jaar berekend in welke groep de behandeling valt en wat de behandeling kost. Het systeem wat hiervoor door de Nederlandse Zorgautoriteiten (NZA) wordt gehanteerd heet de Diagnose Behandel Combinatie (DBC). Na afsluiting van een DBC zal deze gefactureerd worden. De hoogte van de factuur is nu nog afhankelijk van de totale tijd in minuten, die er besteed is aan de therapie. Hierbij gaat het over totaal besteedde sessie tijd (directe tijd), maar ook om tijd besteed aan bijvoorbeeld verslaglegging, overleg, mail contact (indirecte tijd). Voor een overzicht van de NZA-tarieven (2021) binnen de SGGZ (klik hier).

NB: Op 1 januari 2022 gaat er iets veranderen in de GGZ. Het zorgprestatiemodel wordt ingevoerd. Ook voor jou als client heeft dat gevolgen, onder andere voor je eigen risico. Welke gevolgen het nieuwe model heeft, lees je op deze pagina. De webpagina is nog in ontwikkeling en wordt in de komende periode aangevuld.

Tarieven voor coaching:

 Doorgaans wordt coaching niet vergoed door de zorgverzekeraar. Vaak is een vergoeding van- of tegemoetkoming in de gemaakte kosten en geïnvesteerde tijd wel bespreekbaar met je werkgever/leidinggevende. Voor coaching heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Je betaalt € 90,- per gesprek van 45 minuten of €125,- voor een gesprek van een uur (excl. BTW). Je krijgt maandelijks een rekening.

Tarieven psychotherapie als je zelf wilt betalen:

 Er is een toenemend groep mensen, die de keuze maakt om buiten het systeem van de zorgverzekeraar te blijven en de psychotherapie zelf te betalen. Er wordt geen DBC aangemaakt en er wordt geen diagnose met de zorgverzekeraar gedeeld. Deze tarieven zijn beschikbaar op aanvraag.

Tarieven supervisie en leertherapie: Op aanvraag.

No-show: Je kunt je afspraken tot 24 uur voor aanvang kosteloos annuleren via e-mail of telefonisch. Wanneer je een afspraak minder dan 24 uur van tevoren afzegt, wordt deze bij je in rekening gebracht. Het tarief daarvoor is 85 euro. De verzekeraar vergoedt dit niet.

Betalingsvoorwaarden: Op alle bovenstaande verrichtingen zijn mijn betalingsvoorwaarden van toepassing.

Aanmelden

De praktijk is op werkdagen het makkelijkst bereikbaar via mijn algemene mailadres (info@ferdinandhorst.nl) of via dit contactformulier.

Omdat ik het grootste deel van de dag met cliënten in gesprek ben kun je ook aangeven om door mij gebeld te worden. In dat geval vul je je telefoonnummer hieronder in en ik bel je spoedig terug.

 

Ferdinand Horst Praktijk voor Psychotherapie

Ringbaan-Oost 8 (gebouw 3 Suisses), 5013 CA Tilburg (2e verdieping).

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
van 08.30u tot 17.00u

Wachttijden

Momenteel is sprake van een aanmeldstop. Wachtlijstplaatsing is dus ook NIET mogelijk (laatste update van deze info: 26 november 2021).