Behandelingen

Kort of lang?

Bij Ferdinand Horst Praktijk voor Psychotherapie worden zowel kortdurende als langdurende trajecten aangeboden binnen de specialistische GGZ. Binnen de Specialistische GGZ zorg zijn de behandelingen gericht op meer complexere problematiek. Ook spelen er vaak meerdere klachten tegelijkertijd. Psychotherapie duurt vaak langer en is doorgaans intensiever dan gesprekken in de Basis GGZ. De keuze voor psychotherapie wordt dus bepaald door de ernst en/of de complexiteit van de klachten.

 

Wat zijn je klachten?

Je kunt bij mij terecht voor de volgende klachten en problemen: trauma gerelateerde klachten (PTSS), angstklachten, paniek, dwang, depressie, overmatig piekeren, werk/studie gerelateerde klachten, overspannenheid, burn-out, negatief zelfbeeld, zingevingsvraagstukken, identiteitsproblemen, levensfaseproblemen, rouwverwerking, relatieproblemen met de partner of binnen het gezin, familie of vriendschappen en milde tot matig ernstige persoonlijkheidsproblematiek (in het bijzonder binnen het “C-cluster”).

Bij crisisgevoeligheid is mijn praktijk minder geschikt vanwege beperkte beschikbaarheid. In dat geval kan je beter hulp zoeken bij een GGZ-instelling, waar er speciale regelingen zijn voor crisis en achterwacht.

 

Wel of niet in therapie?

Wanneer je aarzelt of jouw klacht in aanmerking komt voor hulp in mijn praktijk, dan kun je contact opnemen voor overleg. Ik hecht belang aan het werken met behandelingen, methoden en technieken die wetenschappelijk onderbouwd en onderzocht zijn. In mijn praktijk wordt cognitieve gedragstherapie, EMDR en schematherapie aangeboden. Soms bestaat een therapie uit een combinatie van deze behandelingen, methoden en technieken.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Dit is een vorm van psychotherapie die actief en doelgericht is. Samen brengen we je probleem in kaart, ga je aan de slag om je doelen te bereiken en de controle over je problemen te vergroten. Door samen na te denken, zaken uit te zoeken en vooral uit te proberen, verander je de gedachten en het gedrag die jou in de weg staan. Zo ontstaat meer vrijheid en verminder je negatieve gevoelens.

informatiefilmpje CGT

 

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van pijnlijke, nare herinneringen als gevolg van een traumatische ervaring of een ingrijpende gebeurtenis. Ook wanneer iemand last heeft van een negatief zelfbeeld of voor angstbeelden in de toekomst kan EMDR als onderdeel van een behandeling worden toegepast. EMDR helpt de lading van pijnlijke herinneringen te verminderen, waardoor het vaak kan helpen met het doorbreken van psychische patronen zoals vermijding.

Informatiefilmpje  EMDR

 

Schematherapie

Dit is een persoonsgerichte psychotherapie die gericht is op het leren herkennen en veranderen van disfunctionele patronen. Veel van deze patronen zijn vroeg in ons leven ontstaan, bijvoorbeeld in het gezin waar we zijn opgegroeid of door andere ervaringen in onze jeugd. Deze patronen zijn vaak zo vertrouwd en automatisch, dat ze je niet eens meer opvallen. Vaak maken deze disfunctionele patronen dat je meer vatbaar bent voor psychische klachten zoals depressie en angst. Schematherapie helpt je om disfunctionele patronen te herkennen en, waar nodig, bij te sturen. Je leert in schematherapie voelen wat voor behoeften je hebt en daar dan op een gezonde manier voor op te komen.

Informatiefilmpje schematherapie

Supervisie

Ferdinand Horst Praktijk voor Psychotherapie biedt de mogelijkheid voor supervisie. De supervisie is bedoeld voor psychologen in opleiding tot gezondheidszorg-psycholoog of klinisch-psycholoog (supervisie vrije ruimte) en voor artsen in opleiding tot psychiater. De supervisie richt zich op het verder ontwikkelen van je eigen (psycho)therapeutische stijl, interactionele vaardigheden en het gericht kunnen toepassen van gedragstherapeutische en psychotherapeutische technieken.

Verder bestaat de mogelijkheid voor artsen in opleiding tot psychiater om bij mij in leertherapie te gaan.

 

Coaching

In mijn praktijk bied ik ook individuele coaching aan. De coaching is gericht op het snijvlak van jou als persoon en je werk met de bedoeling jouw eigen functioneren te versterken. De kern is om jouw functioneren effectiever te maken en een goede balans te vinden tussen werk en privé in een competitieve en veeleisende wereld. Het is prettig als je een eigen stijl kunt ontwikkelen in de omgang met bijvoorbeeld andere professionals. Zoek je een professioneel klankbord voor persoonlijke kwesties, dilemma’s of meer existentiële vragen, dan kunt je bij mij terecht.

Tijdens het coaching traject analyseren en verdiepen we eerst je vraagstelling en van daaruit bepalen we samen je doelen. Meestal zijn vijf tot tien sessies van een uur voldoende. Er is geen verwijzing nodig van je huisarts voor coaching. De kosten zijn voor uw eigen rekening. Gegevens worden niet gedeeld met derden.

Aanmelden

Momenteel is er sprake van een aanmeldstop. Wachtlijstplaatsing is dus ook NIET mogelijk. Zodra er weer plek is, zal ik dit hier kenbaar maken.

Ik heb de privacy policy gelezen en ga ermee akkoord

Ferdinand Horst Praktijk voor Psychotherapie

Ringbaan-Oost 8 (gebouw 3 Suisses), 5013 CA Tilburg (2e verdieping).

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag
van 08.30u tot 17.00u

Wachttijden

Momenteel is er sprake van een aanmeldstop. Wachtlijstplaatsing is dus ook NIET mogelijk. Zodra er weer plek is, zal ik dit hier kenbaar maken

(10 jan. 2024)